Niečo na úvod

Bratislava, Slovakia
Video záznamy o tom čo stretlo v živote

29 júna 2007

Ceny peletiek

Cena peletiek sa v posledných rokoch dynamicky menili.

Predovšetkým u nás, sa prejavil fenomén zmeny odpadu na obchodný tovar. Pred tromi-štyrmi rokmi bola pilina odpadom. V drevospracujúcom priemysle sa kopil a každý bol rád keď sa ho zbavil.
Dnes je ale celkom iná situácia drevená pilina sa stala obchodným artiklom. Následne sa toto prejavilo aj na cene peletiek na trhu. Keď pred tromi rokmi peletka cenou bezkonkurenčne porážala zemný plyn, v súčasnosti už tento parametre nie je tak jednoznačný.
Cena peletiek na našom trhu bola ovplyvnená cenami na európskych trhoch a v poslednom roku tieto ceny kopíruje. Aj keď nedosahuje ich výšku, ale kopíruje trend vývoja. Keď chceme sledovať vývoj ceny na európskych trhoch môžeme sa spoľahnúť na vývoj ceny podľa webovej stránky nemeckej nezávislej agentúry C.A.R.M.E.N..
Agentúra skutočne sleduje trend vývoja ceny peletiek na Ceny peletiek na európskom trhu. Postupne zahŕňa trhy štátov európskej únie a v mesačných cykloch vyhodnocuje cenu. Súčasne s aktuálnou cenou peletiek zverejňuje aj porovnanie s inými médiami. Niektorí výrobcovia v Slovenskej republike sa tiež pridŕžajú vývoja ceny podľa ceny zverejnenej agentúrou C.A.R.M.E.N..

Obdobné informácie, ale z oblasti Rakúskeho trhu zverejňuje agentúra proPellets Austria . Na stránkach tejto agentúra možno sledovať vývoj ceny peletiek v Rakúsku. Keďže Rakúsko je jedným s veľkých stredoeurópskych spotrebiteľov peletiek, cena na rakúskom trhu v značnej miere ovplyvňuje vývoj ceny v EU.
Keď porovnáme vývoj ceny podľa uvedených dvoch agentúr vidíme, značnú zhodu, aj keď je tam mierny časový posun.
V súčasnosti možno sledovať určitú stabilizáciu ceny na trhoch. Toto je však spôsobené predovšetkým letným obdobím, teda zníženou spotrebou, keďže predzásobovanie začne až začiatkom septembra. Zníženie ceny bolo tiež spôsobené výrazným rozšírením výroby peletiek v Nemecku.

Tvorba cien na Slovensku je podľa môjho názoru zatiaľ ovplyvnená len obchodnou politikou výrobcov. Pokiaľ som informovaný, len AVS Plus, spol.s r.o. svoju cenu odvodzuje od ceny podľa vývoja európskych cien a to konkrétne vzťahom na cenu C.A.R.M.E.N.. Nech sa však ceny v súčasnosti vyvíjajú akokoľvek v budúcnosti určite budú kopírovať vývoj ceny na trhoch EU.

Žiadne komentáre: