Niečo na úvod

Bratislava, Slovakia
Video záznamy o tom čo stretlo v živote

27 júna 2007

Čo to vlastne Peletky sú?


Peletka je granula, vytvorená z biomasy zhutnením pôvodnej masy. Nezriedka sa zamieňa s pomenovaním paletka, resp paleta. To je ale niečo úplne iné.

Peletka v najrozšírenejšej podobe je vyrobená z materiálu drevného pôvodu. Peletka vznikla ako odpoveď na požiadavku automatizovať proces kúrenia v kotloch na pevné palivo. Z uvedenej základnej požiadavky a dostupných procesov spracovania materiálov bol odvodený aj jej tvar.

Najznámejší tvar je forma malých valčekov priemeru obvykle 6mm. Stretávame sa aj z inými priemermi 8, 10, ale aj viacej mm. Dĺžka musí byť maximálne do 5-násobku priemeru. Takýto tvar vyhovuje automatizovanému transportu v závitovkových dopravníkoch. Dopravníky zabezpečujú presun peletiek zo zásobníkov do spaľovacej komory kotlov.

Peletka okrem tvaru sa vyznačuje aj špecifickou hustotou. Napriek tomu že je drevného pôvodu na vode nepláva, ale sa ponorí. Proces zhutňovania spôsobí, že jej špecifická hustota sa zvýši nad hustotu vody.

Dôležitou vlastnosťou peletiek je tiež obsah vody, tento je dôležitý nie len z hľadiska skutočnej výhrevnosti, ale aj z hľadiska ceny peletiek. Voda zvyšuje váhu peletiek a peletky sa predávajú na váhu. Obsah vody riešia normy platné v EU a prípustná hranica je menej ako 10%.

Žiadne komentáre: