Niečo na úvod

Bratislava, Slovakia
Video záznamy o tom čo stretlo v živote

04 júla 2007

Peletky nie sú len z drevnej hmoty.

Peletky pre využitie v kotloch vykurovania sú vyrobené z drevnej hmoty. Práve pre takéto peletky boli spracované aj existujúce normy. Je to spôsobené zrejme tým, že drevo sa používalo odjakživa ako palivo a drevná peletka je len iná forma, tak ako je tomu pri drevenom uhlí resp. uhlí samotnom.

Súčasný svet však stále viacej zápasí so zdrojmi energií a preto sa obrátil na biomasu ako na „zakonzervovanú slnečnú energiu“. Biomasa však nie je len drevo, je to veľa druhov rastlín, ktoré sa dajú s výhodou použiť ako energetický zdroj. Na prvý a zjednodušený pohľad možno povedať, že keď sme biomasu spracovali do formy peletky môžeme ju použiť na vykurovanie. V skutočnosti to nie je také jednoduché. Z hľadiska fyzikálno-mechanického procesu každá peletka, ktorá spĺňa rozmery podľa normy sa dostane cez zásobníky a podávače do spaľovacej komory. Jediný parameter, ktorý môže negatívne ovplyvniť tento proces je oter. Ak by sa oter zvýšil nad úroveň ktorú povoľuje norma, dochádzalo by k problémom v transporte peletiek a následne k poruchám na dopravníkoch. Zvýšený oter by tiež mohol spôsobiť zvýšené nebezpečie vytvorenia výbušného prostredia pri transporte resp. v zásobníku peletiek.

Na problém sa však musíme pozrieť ešte aj z iných aspektov spaľovania v kotloch kúrenia. Sú to chemické zloženie a proces spaľovania peletky. Na proces chemického zloženia sa musíme pozerať, cez hľadisko ekologické a na proces spaľovania cez hľadisko zachovania vlastností kotlov na spaľovanie drevných peletiek. Musíme si uvedomiť, že toto je dôležité hlavne pri kotloch nízkych výkonov, bez doplnkových procesov odlučovania prímesí a filtrovania spalín. Mám teda na mysli kotly využívané v rodinných domoch prípadne kotolniach nízkych výkonov v bytových domoch a malých prevádzkach.

Spaľovanie peletiek ktorých chemické zloženie spĺňa požiadavky noriem je vyhovujúce aj z ekologického hľadiska. Pri prekročení obsahu chemických látok je voľné spaľovanie takýchto peletiek neprípustné až trestné. Uvedené stanovisko si musia uvedomiť nielen spotrebitelia ale aj výrobcovia. Výrobca by mal výrazne označiť peletky, ktoré nespĺňajú normy a predajca by mal trvať na tomto označení.

Hľadisko zachovania vlastností kotlov na spaľovanie drevných peletiek pri použití nedrevných peletiek je hlavne na spotrebiteľovi, lebo škody zaplatí práve on. Hrozí tu nebezpečie zrýchleného opotrebovania kotla v dôsledku zvýšenej teploty v ohnisku. Rozdiely môžu dosahovať 100 až 150 ºC, čo sa môže výrazne prejaviť na životnosti. Okrem toho zvýšená teplota v ohnisku môže spôsobiť tavenie popola a následne vytváraniu „škrupín z popola“, čo môže až znemožniť ďalšiu činnosť kotla. Vo väčšom rozsahu môže poškodiť konštrukciu ohniska.

Cieľom tohto príspevku je upozorniť hlavne spotrebiteľov na to, že nedrevné peletky často s nižšou cenou nemusia v konečnom dôsledku znamenať úspory. Keď sa teda stretávame s priemyselnou peletkou, ako by mali výrobcovia označovať peletky s parametrami odchylnými od normy, jedná sa o peletku, ktorá nie je vhodná na spaľovanie v jednoduchých kotloch na spaľovanie peletiek.

Žiadne komentáre: